content/kévé,_répa,_tojás.jpg

Concordia mmm – 2017. január 9.

Hogyan kezeljük a kihívásokat?

Egy fiatal nő elment az anyjához, beszélt neki az életéről, arról, hogy mennyire nehezen mennek a dolgai. Nem tudta, hogy mit csináljon, fel akarta adni. Kifáradt a harcban, a küszködésben. Úgy látta, hogy amint az egyik probléma megoldódik, azonnal jön egy másik.

A mamája kivitte őt a konyhába. Megtöltött három edényt vízzel, és odatette ezeket a tűzhelyre. Hamarosan elkezdett forrni bennük a víz. Az első edénybe sárgarépát tett, a másodikba tojásokat, s az utolsóba őrölt kávét. Hagyta őket forrni, és húsz perc múlva lekapcsolta a gázt alattuk.

Kivette a sárgarépát, és egy tálba helyezte. A tojásokkal ugyanígy tett. A kávét kimerte merítőkanállal, és egy edénybe rakta. A lányához fordult, és megkérdezte: Mondd meg nekem, mit látsz?

Sárgarépát, tojást és kávét. – válaszolt a lánya. Az anyja kérte, hogy fogja meg a sárgarépát.

A lány megtette, és érzékelte, hogy puha. Az anyja ezután azt kérte, vegyen ki egy tojást, és hámozza meg. Miután kivette a héjából, megfigyelhette, milyen a keményre főtt tojás. Végül a mama kérte, hogy kortyoljon a kávéból. A lány mosolygott, amint megszagolta az aromáját, és megtapasztalta gazdag zamatát. Aztán megkérdezte: Mit jelent ez?

Az anyja elmagyarázta, hogy a tárgyak mindegyike ugyanazt szenvedte el, a forrásban lévő vizet. Mindegyik különbözőképpen reagált rá. A sárgarépa kemény volt, merev. A forrásban lévő víz hatására meglágyult, gyenge lett.

A tojás törékeny volt. A vékony külső héja megvédte a folyékony belsejét, de miután a forró vízben tartózkodott, a belseje keményebbé vált.

Az őrölt kávé viszont egyedi volt. Miután a forró vízbe rakták, megváltoztatta a vizet, illatossá és zamatossá tette.

Melyik vagy te? kérdezte a lányát. Amikor egy csapás kopogtat az ajtódon, hogyan válaszolsz? Sárgarépaként, tojásként, vagy kávészemekként? Mi történik ilyenkor veled?

Amikor szembesülsz egy kihívással, elgyengülsz, és azt érzed, legyőztek? Vagy keményebbé és keserűbbé változtat ez a tapasztalat? Vagy lehetőségként látod, hogy befolyásold a környezetedet, hogy pozitívan változtass a helyzeten, hogy jobb legyen, mint kezdetben?

 Lehetőséged van ez utóbbira, tehát itt az ideje, hogy elkezdj dolgozni rajta!

logo_tanacsadas

Kérdéseit munkatársunk telefonon vagy e-mailben megválaszolja.

Érdeklődöm

Klienseink mondták

GE – BUDAPEST BANK

"A hosszú távú kapcsolat alapja a kölcsönös megértés, az állandó odafigyelés a másikra, és a folyamatos megújulás. A Concordia és Budapest Bank között ilyen kapcsolat működik 1997 óta. Fejlesztettünk közösen vezetőképző programokat, amelyeket a Concordia trénerei tartottak. Adaptáltunk külföldi tréningeket igazodva az anyavállalat, a General Electric igényeihez. A Concordia munkatársai tanácsadói szerepet vállaltak szervezetfejlesztési programjainkban, s így közvetlen közelről ismerkedhettek meg szervezeti kihívásainkkal és munkatársainkkal éles helyzetekben. Számíthatunk rájuk, számíthatnak ránk."

Vecsenyi János

Képzési és fejlesztési vezető

                                                                                               

Főbb ügyfeleink

  • pa_mol
  • pa_sanmina
  • pa_kh2
  • pa_bert
  • pa_richter
  • benteler
  • Audi
  • Mvm
  • Gls
  • Mercedes