content/kévé,_répa,_tojás.jpg

Concordia mmm – 2017. január 9.

Hogyan kezeljük a kihívásokat?

Egy fiatal nő elment az anyjához, beszélt neki az életéről, arról, hogy mennyire nehezen mennek a dolgai. Nem tudta, hogy mit csináljon, fel akarta adni. Kifáradt a harcban, a küszködésben. Úgy látta, hogy amint az egyik probléma megoldódik, azonnal jön egy másik.

A mamája kivitte őt a konyhába. Megtöltött három edényt vízzel, és odatette ezeket a tűzhelyre. Hamarosan elkezdett forrni bennük a víz. Az első edénybe sárgarépát tett, a másodikba tojásokat, s az utolsóba őrölt kávét. Hagyta őket forrni, és húsz perc múlva lekapcsolta a gázt alattuk.

Kivette a sárgarépát, és egy tálba helyezte. A tojásokkal ugyanígy tett. A kávét kimerte merítőkanállal, és egy edénybe rakta. A lányához fordult, és megkérdezte: Mondd meg nekem, mit látsz?

Sárgarépát, tojást és kávét. – válaszolt a lánya. Az anyja kérte, hogy fogja meg a sárgarépát.

A lány megtette, és érzékelte, hogy puha. Az anyja ezután azt kérte, vegyen ki egy tojást, és hámozza meg. Miután kivette a héjából, megfigyelhette, milyen a keményre főtt tojás. Végül a mama kérte, hogy kortyoljon a kávéból. A lány mosolygott, amint megszagolta az aromáját, és megtapasztalta gazdag zamatát. Aztán megkérdezte: Mit jelent ez?

Az anyja elmagyarázta, hogy a tárgyak mindegyike ugyanazt szenvedte el, a forrásban lévő vizet. Mindegyik különbözőképpen reagált rá. A sárgarépa kemény volt, merev. A forrásban lévő víz hatására meglágyult, gyenge lett.

A tojás törékeny volt. A vékony külső héja megvédte a folyékony belsejét, de miután a forró vízben tartózkodott, a belseje keményebbé vált.

Az őrölt kávé viszont egyedi volt. Miután a forró vízbe rakták, megváltoztatta a vizet, illatossá és zamatossá tette.

Melyik vagy te? kérdezte a lányát. Amikor egy csapás kopogtat az ajtódon, hogyan válaszolsz? Sárgarépaként, tojásként, vagy kávészemekként? Mi történik ilyenkor veled?

Amikor szembesülsz egy kihívással, elgyengülsz, és azt érzed, legyőztek? Vagy keményebbé és keserűbbé változtat ez a tapasztalat? Vagy lehetőségként látod, hogy befolyásold a környezetedet, hogy pozitívan változtass a helyzeten, hogy jobb legyen, mint kezdetben?

 Lehetőséged van ez utóbbira, tehát itt az ideje, hogy elkezdj dolgozni rajta!

logo_tanacsadas

Kérdéseit munkatársunk telefonon vagy e-mailben megválaszolja.

Érdeklődöm

Klienseink mondták

MOL CSOPORT

"1999-ben találkoztam először egy Jövőkép építő workshopon a Concordia csapatával. Ez volt az a workshop, ami elindított egy folyamatot, amely során egy nagy, elkényelmesedett magyar szocialista vállalat alakult át versenyképes, dinamikusan fejlődő, sikeres nemzetközi vállalattá.
2001-ben már, mint az egyik főszereplője lehettem részese a következő történelmi workshopoknak. A „Hogyan csökkentsük le készleteinket 700 ezer tonnára”, ma már legendássá vált, mert szintén mérföldkőnek számít a kőolaj-feldolgozás és értékesítés területén a teljes vállalati optimumot megvalósító szervezeti működés kialakításában.
2008-ban pedig már felső vezetőként nem volt kérdés, hogy amikor egy több ezer fős szervezet átalakításáról, mondernizálásáról, jövőképének megfogalmazásáról döntöttünk, hogy ezt csak Lövey Imrével és a Concordia csapatával tudtuk elképzelni. És még ekkor is kaptunk újat. Az általuk kidolgozott Egészséges szervezet elmélet és a hozzá tartozó kérdőív óriási segítséget jelentett nemcsak abban, hogy lemértük hol is tart a szervezet, de abban is, hogy a kollégák jelentős része azonnal megértette a változás és változtatás szükségességét…
…sose akartak csak csinálni dolgokat, mindig meg akartak csinálni valamit…és ezt ma is profi módon teszik…"

Kelemen Béla

Finomítás igazgató

Főbb ügyfeleink

  • pa_mol
  • pa_sanmina
  • pa_kh2
  • pa_bert
  • pa_richter
  • benteler
  • Audi
  • Mvm
  • Gls
  • Mercedes