content/kévé,_répa,_tojás.jpg

Concordia mmm – 2017. január 9.

Hogyan kezeljük a kihívásokat?

Egy fiatal nő elment az anyjához, beszélt neki az életéről, arról, hogy mennyire nehezen mennek a dolgai. Nem tudta, hogy mit csináljon, fel akarta adni. Kifáradt a harcban, a küszködésben. Úgy látta, hogy amint az egyik probléma megoldódik, azonnal jön egy másik.

A mamája kivitte őt a konyhába. Megtöltött három edényt vízzel, és odatette ezeket a tűzhelyre. Hamarosan elkezdett forrni bennük a víz. Az első edénybe sárgarépát tett, a másodikba tojásokat, s az utolsóba őrölt kávét. Hagyta őket forrni, és húsz perc múlva lekapcsolta a gázt alattuk.

Kivette a sárgarépát, és egy tálba helyezte. A tojásokkal ugyanígy tett. A kávét kimerte merítőkanállal, és egy edénybe rakta. A lányához fordult, és megkérdezte: Mondd meg nekem, mit látsz?

Sárgarépát, tojást és kávét. – válaszolt a lánya. Az anyja kérte, hogy fogja meg a sárgarépát.

A lány megtette, és érzékelte, hogy puha. Az anyja ezután azt kérte, vegyen ki egy tojást, és hámozza meg. Miután kivette a héjából, megfigyelhette, milyen a keményre főtt tojás. Végül a mama kérte, hogy kortyoljon a kávéból. A lány mosolygott, amint megszagolta az aromáját, és megtapasztalta gazdag zamatát. Aztán megkérdezte: Mit jelent ez?

Az anyja elmagyarázta, hogy a tárgyak mindegyike ugyanazt szenvedte el, a forrásban lévő vizet. Mindegyik különbözőképpen reagált rá. A sárgarépa kemény volt, merev. A forrásban lévő víz hatására meglágyult, gyenge lett.

A tojás törékeny volt. A vékony külső héja megvédte a folyékony belsejét, de miután a forró vízben tartózkodott, a belseje keményebbé vált.

Az őrölt kávé viszont egyedi volt. Miután a forró vízbe rakták, megváltoztatta a vizet, illatossá és zamatossá tette.

Melyik vagy te? kérdezte a lányát. Amikor egy csapás kopogtat az ajtódon, hogyan válaszolsz? Sárgarépaként, tojásként, vagy kávészemekként? Mi történik ilyenkor veled?

Amikor szembesülsz egy kihívással, elgyengülsz, és azt érzed, legyőztek? Vagy keményebbé és keserűbbé változtat ez a tapasztalat? Vagy lehetőségként látod, hogy befolyásold a környezetedet, hogy pozitívan változtass a helyzeten, hogy jobb legyen, mint kezdetben?

 Lehetőséged van ez utóbbira, tehát itt az ideje, hogy elkezdj dolgozni rajta!

logo_tanacsadas

Kérdéseit munkatársunk telefonon vagy e-mailben megválaszolja.

Érdeklődöm

Klienseink mondták

ING BIZTOSÍTÓ ZRT.

"2013-ban kezdődött az együttműködésünk a Concordiával. A megbízás értelmében egy három tréningből álló tréningprogramot vezettünk be értékesítés szervezőink részére csapatépítés/csapatmenedzselés, egyéni fejlesztés és hatékony értekezletvezetés témákban. A programok kidolgozása és az első tréningek megtartása során a Concordia szakértői és trénerei mély és alapos szakmai tudásról tettek tanúbizonyságot. Együttműködésünk részét képezte saját tréner partnereink felkészítése is, amely során Busch Bea, Szilágyi Tamás és Kosztra Balázs részéről maximális rugalmasságot, segítőkészséget és támogató hozzáállást tapasztaltunk. Bátran ajánlom a Concordiával való együttműködést mindazoknak, akik számára a gyakorlatiasság, a tanultak azonnali alkalmazhatósága mellett a szilárd, empirikusan helytálló elméleti alapok is fontosak."

Mezőffy Bálint

Képzési tanácsadó, tréner

Főbb ügyfeleink

  • pa_mol
  • pa_sanmina
  • pa_kh2
  • pa_bert
  • pa_richter
  • benteler
  • Audi
  • Mvm
  • Gls
  • Mercedes