Az örömteli szervezet

Lövey Imre – Manohar S. Nadkarni : Az örömteli szervezet
Vállalati egészségről, betegségekről és gyógymódokról vezetőknek és tanácsadóknak
HVG Kiadó, 2008

A munka öröm forrása is lehet, legalább annyira, mint a kiégésé – állítják a szervezeti tanácsadó szakértők, Lövey Imre és Manohar S. Nadkarni.

Akkor mégis miért van az, hogy tömegek panaszkodnak túlhajszoltságról, kizsákmányoltságról, a motiváció hiányáról?

Miért érzik magukat oly sokan boldogtalannak a munkahelyükön? A szerzők szerint a szervezetek élő organizmusok, amelyek ugyanúgy lehetnek egészségesek vagy betegek, mint a bennük dolgozó emberek. Egyes cégek a Munkamánia, mások a Pénzmánia, a Rövidlátás vagy éppen az Énközpontú vezetés betegségében szenvednek, vagy esetleg halmozott tüneteket produkálnak. A gyengélkedő vállalatoknál pedig az ott dolgozók sem érzik jól magukat. Az ördögi kör végül bezárul: a rosszkedvű, alulmotivált alkalmazottak nem tudják győzelemre vinni cégüket a felfokozott piaci versenyben, ami további ragályok megjelenéséhez vezethet a szervezeten belül.

Az Örömteli szervezet második, bővített, javított kiadása már huszonkét „vállalati betegségről” ad részletes leírást és új, könnyen átlátható táblázatokkal segíti a diagnózisok felállítását, a tünetek kúrálását. A kézikönyv praktikus receptúrát ad a vezetők kezébe, főként az olyan felelősen gondolkodók számára, akik szeretnék vállalatuknál az örömteli munka kultúráját meghonosítani, s ezzel elérni, hogy munkatársaik szívesen járjanak dolgozni. Ugyanakkor bárki „átvilágíthatja” vele saját munkahelyét, hogy megértse a nap mint nap tapasztalt fagyos, érdektelen, túlhajszolt vagy éppen túlságosan laza vállalati légkör okait és következményeit. A munkavállalók, munkavégzők és a munka irányítói közül különösen ajánljuk ezt a könyvet azoknak, akik a fenti problémák miatt mára már úgy érzik, hogy végérvényesen kiábrándultak a munka intézményéből.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület