Napóraépítés és készségfejlesztés

Egy izgalmas program részesei lehetünk csapatunkkal. Régies nyelven íródott levéltöredék nyomába indulunk, ha jól értelmezzük az írást, akkor egy napórát kell építenünk. A napóra különlegessége, hogy nem kell hozzá a Nap, és nem az időt mutatja. Hogy akkor mégis milyen rejtélyt nyithat? Erre csak akkor derül fény, ha a csapat képes megoldani a feladatok sorát, melynek csak egy állomása a „csillagtalan” napóra megépítése.

A Concordia programjaiban egy valódi napóra megépítése történhet játékos keretek között, lehet csapatépítés központi témája, szerepelhet egy időgazdálkodási programban, vagy akár projekttervezési munka tárgyát is képezheti. Másrészről a résztvevői csapat adományaként maradandó ajándékot jelenthet egy iskolának vagy a helyi közösségnek. Különböző anyagokból és különböző méretben készülhet a napóra a résztvevői csapat munkájaként, és akár maga az ember is lehet a nagyméretű napóra „mutatója”, erősítve az alkotás és használat interaktív jellegét.

Programjaink során a napóra nem csupán érdekes időmérő eszköz, hanem a természettudatos gondolkodás segítője. A különböző kultúrák időfogalmának megismerése, a különböző személyiségtípusok időhöz való viszonyulása önmagunk és mások megéretésében és elfogadásában is segít.

A Concordia senior tanácsadója Tamási Pál régóta foglalkozik napórákkal és mára már szaktekintéllyé vált ezen a területen. Saját tervezésű és építésű óráit EU-s forrásokkal fejlesztette tovább. Két szenvedélye: a szervezetfejlesztés és a napóra készítés izgalmas szellemi és gyakorlati kihívásokkal teli programokban ölt testet, mely a világon is egyedülálló új szín a szervezetfejlesztés palettáján.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület