content/mitkinalunk/image_csapat.png

Csapatépítés és Outdoor

Senki számára nem mindegy, hogy milyen munkahelyi teamben dolgozik. A vezetőknek azért, mert a jó csapat szinte minden munka során felmerülő nehézséget le tud küzdeni, a nem vezetők számára pedig azért, mert nem mindegy, hogy nap, mint nap hogyan érzi magát a munkahelyén.

A csapatépítésről és az outdoor-ról részletesen

Sörözés, vagy közös célok meghatározása?

Minden csapat különböző személyiségekből áll, eltérő tapasztalatokkal, elvárásokkal, képességekkel. (Erről további érdekességek találhatók a Thomas DiSC termékünknél.) A jó csapat igen ritkán alakul ki önmagától, ennek érdekében mindig tenni kell. Van, amikor ez spontán megtörténik, de a legtöbb esetben tudatos erőfeszítéseket igényel.

Embereknek egy halmazát akkor nevezhetjük csapatnak (team-nek), ha három feltételnek mindenképpen megfelel:

 • Van közös céljuk
 • Ezt szolgáló, egymáshoz kapcsolódó tevékenységük
 • Létezik kommunikáció közöttük

Csapatépítés, céges csapatépítő tréningekEgy valódi csapatépítő program akkor hoz hasznot, ha a három közül valamelyikben (akár többen is) előrelépést tud elérni.

A módszerek nagyon változatosak lehetnek, a sörözéstől az outdoor programon át a csapat életét meghatározó kérdések közös átgondolásáig. Mindegyik módszernek megvan a maga előnye és hátránya is.

De mikor, melyik területtel érdemes foglalkozni, és milyen módszerrel?

Ez már komoly szakmai kérdés, ezt érdemes szakember bevonásával átgondolni. Ehhez tudunk segítséget adni, közel 30 év tapasztalata alapján.

 OUTDOOR PROGRAMOK – Tréning a természetben

Az „outdoor programok” ma már egy gyűjtő fogalom, nagyon sokféle programfajtával találkozhatunk ilyen elnevezéssel.

Mi egy módszernek tekintjük, aminek nagyon sok előnye van:

 • Szép környezetben, a friss levegőn mozoghatnak a résztvevők
 • Érdekes, izgalmas élményeket tud nyújtani
 • A természeti környezetben az emberek könnyebben bevonódnak a feladatokba
 • A résztvevők megnyilatkozásai és a csoportdinamikák spontán megmutatkoznak
 • Az élmények feldolgozásánál az itt és most átélt élményekből tudunk kiindulni
 • A természet adta metaforák nagyon jól használhatók a hétköznapi élet jelenségeire (pl.: sziklára felmászni – kiemelkedő teljesítményt elérni; térképpel eljutni valahova – döntéseket hozni; felkészülni előzetesen egy feladat megoldására – üzleti tervet készíteni stb.)

A Concordia törekszik rá, hogy biztosítsa a sokszínű programokat az ügyfelei számára, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy három alapvető csoportra bontsuk programjainkat.

 1. A klasszikus tréningekhez hasonló, a természetben megvalósuló outdoor tréningjeink nem csak a szabadban szerzett élményekről szólnak, hanem azok feldolgozásáról, a szervezetre vonatkozó tanulságok levonásáról, és átfordításáról a mindennapi életre.
 2. A csapatkaland programok közé azok az események tartoznak, amelyeknek elsősorban az élményszerzés, a jó hangulatú együttlét a célja. Ezek lehetnek játékos vetélkedések, kalandozások hegyen és vízen gyalogosan vagy négy keréken, a csapatnak közös élményt nyújtó izgalmas programok.
 3. Az “adrenalin fokozó” programok, ahol az extrém helyzetek megélése a cél. A rendkívüli helyzeteknek erős összekovácsoló erejük van csoport szinten, és fokozzák az egyéni önismeretet is.

Mire érdemes használni?

Elterjedt az a vélekedés, hogy az outdoor módszer a csapatépítő programoknál használatos. Mi nagyon gyakran használunk outdoor feladatokat egyéb programokon is (pl.: vezetésfejlesztés, készségfejlesztés, együttműködés fejlesztése), egyrészt a program színesebbé tétele miatt, másrészt minden gyakorlatunkat úgy állítjuk össze, hogy van valamilyen üzenete, ami kapcsolható bizonyos témákhoz. Ha a program fő célját egy kinti gyakorlat kapcsán átélt élménnyel össze lehet kötni, akkor nagyon sokat segít az adott téma pontos értelmezésében, részleteinek kidolgozásában.

Ezt a hatást akkor tudjuk a célok szolgálatába állítani, ha jól választjuk meg a feladatot, és a végrehajtásnál megélt tapasztalatokat kellő hozzáértéssel tudjuk összegyűjtetni a résztvevőkkel.

logo_tanacsadas

Kérdéseit munkatársunk telefonon vagy e-mailben megválaszolja.

Érdeklődöm

Klienseink mondták

K&H CSOPORT

"Én a mostani helyzetemben ennél sokkal hasznosabb tréningre nem nagyon tudtam volna menni. Ami tetszett, hogy jól egyensúlyozott az elmélet és a gyakorlat megfelelő arányával, nekem nagyon sok olyan konkrét dolgot adott, amire eddig nem, vagy nem tudatosan figyeltem, emiatt ezen változtatni fogok. Szóval bátran ajánlom mindenkinek! :-)

Jól felépített, arányos tréning, melyben kellő súllyal szerepel az elméleti alap, és annak gyakorlati alkalmazása is. Hasznosnak tartom azoknak, akik vezetői feladat előtt állnak, illetve azoknak is, akik már gyakorolják azt. A 3 teljes nap együtt töltött idő pozitív hatással volt a csapatkohézióra is.

Nemrég vettem részt a Vezetői 2. tréningen, ami nagyon nagy segítséget adott a vezetői gondolkodásom fejlesztésében, valamint a kollégáim fejlődését elősegítő coaching beszélgetések felépítésében, fontosságában. A tréning leghasznosabb részei számomra a közvetlen beosztottaim véleményének feldolgozása az én vezetői munkámról, valamint a coaching beszélgetési szituációs játék, amelynek a tapasztalatait be tudom építeni kollégáim valós fejlesztésébe. A tréningen nagyon jól éreztem magam, mivel rendkívül képzett és felkészült trénerünk volt (Szilágyi Tamás), aki folyamatosan figyelt mindenki aktív részvételére is.

A Concordia által tartott tréning alkalmával többféle technikát sajátítottam el, a tréning hatására határozottabban és nyíltabban lépek fel közönség előtt. A csoportos munkák alatt a társaimmal sokkal közelebb kerültünk egymáshoz, s olykor a puszta jelenlétünkkel segítettük egymást a közös feladatok ideje alatt. A tréning új magokat ültetett el bennem, új gondolatokat ébresztett, egy másik látószögbe helyezett. Mindent egybevéve, a Tamással eltöltött tréning mind csapatépítő, mind pedig személyiségfejlesztő foglalkozásként is tökéletesen megállta a helyét. Mindenkinek tiszta szívből tudom ajánlani, mert a komfortzónából kilépve nyílik meg a lehetőség a személyes fejlődésre.

Résztvevői visszajelzések

HR-esként, különféle karrier- és tehetségmenedzsment programok résztvevőinek támogatójaként már számos, Concordia (főként Szilágyi Tamás) által facilitált vezetői tréningen vehettem részt az elmúlt években. Rendkívül pozitív élmény volt számomra a sokféle csoporttal megélt tréning, ahol bár a tematika hasonló volt, mégis a különféle valós helyzetek átbeszélése, a saját élmények megosztása változatossá tette a programokat. Tamással együttműködésünk kezdetekor együtt dolgoztuk ki a tréningek tematikáját, struktúráját, majd a visszajelzésekre alapozva az évek során folyamatosan finomhangoltuk a felépítést, tartalmat. Könnyű volt a közös munka Tamás rugalmassága és magas szintű szakértelme miatt, a tréningek alatt pedig mindig nagyon figyelt a résztvevők ’rezdüléseire’. Jó érzés látnom, hogy a korábbi tréning résztvevők mennyi mindent beépítettek az ott hallottakból, tanultakból a mindennapi működésükbe."

Géczi Mirjam

Szenior HR tanácsadó

Főbb ügyfeleink

 • pa_mol
 • pa_sanmina
 • pa_kh2
 • pa_bert
 • pa_richter
 • benteler
 • Audi
 • Mvm
 • Gls
 • Mercedes