content/mérgető_kultúra_cikk.jpg

Jelek, melyek arra utalnak, hogy a céged mérgező kultúrától szenved

Egyszer megkértem egy vezetőt, hogy abban az üzleti iskolai osztályban, amelyben tanítottam, beszéljen a hallgatóknak a saját vállalati kultúrájuk lényegéről. A válasza az volt, hogy “Nekünk nincs szükségünk egy átkozottul bűzlő vállalati kultúrára.” Pedig pontosan ez volt jellemző rájuk: egy átkozottul bűzlő vállalati kultúra.

Ez a vezető nem ismerte fel, hogy minden cégnek van kultúrája, de nem minden vezetés foglalkozik tervezetten a kialakításával. A legjobb cégek megtervezik a kultúrájukat azért, hogy fenntartható versenyelőnyre tegyenek szert. Hosszú idő egy kultúrát kialakítani és sok munka megőrizni, fenntartani.

A kultúra a vezetői csapattól indul ki azáltal, hogy egy sor értéket gyakorolnak, működtetnek, amelyeket mások igyekeznek felülmúlni, de szinte soha nem sikerül – mintha Roger Federer eredményeit úgy akarnánk utolérni a teniszben, hogy megpróbáljuk utánozni.

Ahogy Jim Goodnight, a SAS Institute vezetője egyszer mondta, “A tőkém 95%-a kiautózik a bejárati kapun keresztül minden este. Az én munkám, hogy visszahozzam őket.” Ez olyan munka, amelyet egy erős kultúrával jobban lehet csinálni, olyannal, amely vonzza és megtartja a legjobbakat, akik olyan prioritások szerint működnek együtt, fejlesztenek, tanulnak, hatnak egymásra, amelyek végül világszínvonalú teljesítményhez vezetnek.

A legjobb kultúrájú vállalatok gyorsabban fejlődnek, és nagyobb haszonkulcsuk van, több munkalehetőséggel rendelkeznek, és kisebb a fluktuáció. Az erőteljes kultúrájú cégek alkalmazottjai büszkék munkahelyükre, és képesek világosan, meggyőzően kifejteni, miért is jobb az másoknál.

Bemutatunk néhány tünetet, amelyek tükörként szolgálhatnak a te szervezetednek is.

Amitől a legrosszabb kultúrájú szervezetek szenvednek:

 1. Boldogtalan emberek. Amikor elégedetlen emberek vezetői pozícióban vannak, a kultúra gyorsan mérgezővé válik, amit mutat a nagy fluktuáció, vagy a rossz fajta fluktuáció (amikor a sztárok elmennek, és a hasznavehetetlenek maradnak).
 2. Homályos értékrend. Annak a vezetői csapatnak, amelyik képtelen meghatározni, vagy számszerűsíteni az üzleti prioritásokat, és módszereket adni a siker méréséhez, nem lesz világos értékrendje – ami megöli a kultúrát.
 3. A közös nyelv vagy folklór hiánya. A legjobb kultúráknak remek belső történeteik vannak, amelyek a cég múltjára emlékeztetnek, és ünneplik a kultúra hőseit.
 4. Hatalomhalmozó vezetők. Ahol a vezetők visszatartanak információt, és a félelmet használják fő motivátorként, kevés az esélye annak, hogy magas bizalmi szintű kultúra alakuljon ki.
 5. Másodosztályú állampolgárok. A rossz kultúrákban kasztrendszer van.

Ha csak bizonyos emberek teljesítményét ismerik el és értékelik, lehetetlen kiváló kultúrát létrehozni.

 1. Felszínes sokszínűség. Ha a vezetés csak faj, nem és politika szerint alakít ki egy felszínes sokszínűséget, ahelyett, hogy biztosítaná, hogy különböző élettapasztalatokkal bíró emberek együttműködhessenek – ezzel cinizmust szül.

A legjobb kultúrákra ezeknek a jellemzőknek a fordítottja igaz, és még más is, beleértve a következőket:

 1. A prioritások projektekké válnak. Ha megállapítják a prioritásokat, de nem történik semmi, eluralkodik a cinizmus. Néha bizottságoknak kell cselekvésbe fordítani egy-egy prioritást. Amennyiben ez történik, biztosítani kell ezek elszámoltathatóságát, és megszüntetését, amikor elvégezték feladatukat, nehogy a múlt megkövesedett maradványaivá váljanak.
 2. A sikert megosztják, megünneplik. A kudarc pedig a vezetés terhe.
 3. Létezik egy közös nyelv. Ez létrejöhet mutatószámok, becenevek, a teljesítményhez kapcsolódó szimbólumok segítségével, bárhogy, de mindenütt kellenek emlékeztetők.
 4. A dolgozói elégedettség prioritást élvez. Eléggé fontos ahhoz, hogy mérjék például a dolgozók megtartásának, a toborzásnak a felülvizsgálatán, és az elkötelezettség- felméréseken keresztül.
 5. A profité és a növekedés elsőbbséget élvez. Üzleti környezetben zsugorodó, nyomott bevétellel, vagy profit nélkül nehéz nagyszerű kultúrát kialakítani. Ezek összehozhatnak egy csapatot, létrehozhatnak egy lézer-szerű összpontosítást és sürgetettségi érzést ideiglenes jelleggel; de ha túl hosszú ideig tart ez a helyzet, akkor bomlasztja a kultúrát.
 6. Az emberek fejlődnek. Rajta vannak egy karrier-úton, tanulnak, újítanak, együttműködnek. Mint egy ablakon, rálátnak a vállalat jövőbeli terveire.
 7. Az emberek szeretik és tisztelik egymást. Ez igaz a recepciótól kezdve az igazgatósági szobáig.

Ha a vállalatod nem becsüli a kultúráját, véletlenszerűen eltérítik a leghangosabbak, és általában a legkisebb közös nevezőre süllyednek.

Ha így van, akkor csak abban az esetben van remény, ha a cég tisztességtelen előnyöket élvez, mint pl. gyilkos IP, szabályozási protekció, vagy politikai befolyás. Vagy abban lehet bízni, amit a Harvard közgazdásza, a Nobel díjas Vaszilij Leontief írt:

„Az ember, mint a legfontosabb termelőerő szerepe szükségszerűen ugyanúgy csökken, mint ahogy a lovaké a mezőgazdasági termelésben, amely először csökkent, majd eltűnt a traktorok megjelenésével.”

De ha a szervezeted komplex, nem ismétlődő feladatokat végez, egy kiváló kultúra létrehozása lényegesen megnöveli a túlélés és a fejlődés esélyeit. Mindenképp létrejön egy kultúra a szervezetedben (még a családodban is).

Ezért fordíts időt rá, és dönts, intézkedj annak érdekében, hogy virágzó kultúra jöjjön létre a szervezetedben.

Joel Peterson

Elnök, JetBlue Airways. Stanford Business School

Forrás: https://www.linkedin.com/pulse/signs-your-company-suffers-from-toxic-culture-joel-peterson

logo_tanacsadas

Kérdéseit munkatársunk telefonon vagy e-mailben megválaszolja.

Érdeklődöm

Klienseink mondták

BUDAPESTI ERŐMŰ ZRT.

"A Concordiát egy olyan feladatra kértük fel, melynek célja nem az általában vett vezetői készségek fejlesztése, hanem a meglévő vezetői tudástár megújításán keresztül egy sokkal egységesebb, és a jelenkori vezetési kihívásokat is kezelni tudó vezetői szemlélet és vezetői készség kialakítása volt, egy olyan vezetői csapatnál, akik közül többen évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Egy újabb színezetet adott a programnak, hogy a másfél éven átívelő program közben egy tulajdonosváltás is megvalósult. A Concordiának a tréning során a meglévő vezetői tapasztalatokra alapozva sikerül elérnie, hogy a vezetőink bevonódjanak a programba, és megragadva a változó környezet által amúgy is felvetett kérdéseket, új alapra helyezzék a céges vezetői hitvallást. A program során kellő teret adtak a résztvevők által behozott témáknak, helyzeteteknek, és az érzelmi töltés mértékétől függetlenül minden esetben sikerült jól moderáltan és a cél eléréséhez szükséges mértékben tartani a kereteket, és zárni az egyes részeket.

Összességében egy jól végiggondolt, kerek program valósult meg. Külön köszönjük Szilágyi Tamásnak, hogy szükség esetén, olykor nyugalmával és coacholással támogatta a program szervezőit is."

Néda Attila

Humán szolgáltatási vezető

 

Főbb ügyfeleink

 • pa_mol
 • pa_sanmina
 • pa_kh2
 • pa_bert
 • pa_richter
 • benteler
 • Audi
 • Mvm
 • Gls
 • Mercedes