Szervezeti hálózatelemzés

Mindenkinek van egy benyomása vagy véleménye arról, hogyan kapcsolódunk egymáshoz, de, a megfigyelések szerint még a kisebb közösségekben sem tudjuk pontosan azonosítani és látni a kapcsolataink hálózatát. A biológus kutatók megállapították, hogy a kapcsolatok teljes hálózatát csak egy legfeljebb 7 tagú közösségben láthatjuk át és 150-nél több kapcsolatot nem tudunk egyszerre kezelni.

Mit teszünk?

  • Összegyűjtjük az egyes kapcsolati adatokat; gyors, egyszerű online kérdőív és/vagy az e-mailek naplófájljai alapján.
  • Interaktív platformunk lehetővé teszi, hogy betekintést nyerjen az adatvizualizációs grafikonok széles skálájába és hogy bármely csoportra fókuszáljon.
  • Összevont és részletes adatokat biztosítunk a kulcsmunkatársakról, kommunikációról, hatékonyságról, kockázatokról és kultúráról. A rendszer rendelkezik benchmark adatokkal és a legjobb gyakorlatokkal.
  • Nem hagyjuk magára ügyfeleinket. Ha szükséges tanácsadói támogatást nyújtunk.

 

Az ONA során elemezzük a különböző típusú kapcsolatok mintázatait (kommunikáció, együttműködés, bizalom stb.). Eredményként kapunk egy térképet. Ez vizualizálja a kapcsolatokat és a kulcsfontosságú embereket. A térképet összehasonlíthatjuk a gondolatainkkal a vállalatról.

Ezt a modern megközelítést alkalmazva teljesen újfajta betekintést nyerhetünk a társadalmi mechanizmusokba, a kommunikációba és az együttműködésbe minden szinten.

A szervezet szociális hálózati térképe támogatja Önt abba, hogy megértése előre jelezhesse és kontrollálja a vállalatán belüli komplex rendszert.

A szervezeti hálózatelemzés választ adhat az alábbi kérdésekre:

Kik a kulcsemberek a szervezetben? Hogyan áramlik az információ? Milyen az együttműködés az egységek között?Kik alkothatnak innovatív csapatot? Kik azok a valódi tehetségek, akikbe érdemes befektetni? Mely alkalmazottak hagyhatják el hamarosan a szervezetet, és kiket csábíthatnak magukkal?

Hogy megismerjük a közösségi hálózatelemzés szempontjait, lássunk egy példát.

Elemeztünk két különböző kis csoportot, amelyek különböző struktúrájú hálózatot alkotnak: Minden csomópont egy személyt jelöl; minden vonal egy potenciális csatornát jelent, az interperszonális kommunikációt.

Kérdés: Melyik kis csoport képes a legnagyobb sebességgel és pontossággal megoldani a problémákat? Minden csoport ugyanazt a problémát kapta. Mindegyik csak a kijelölt többiekkel tud kommunikálni.

Válasz: A kevésbé centralizált csoport (bal oldali struktúra a képen) felülmúlta centralizált struktúra (jobb oldali struktúra a képen) sebességét. Amikor probléma helyett feladatot adtunk (ismert, hogy hogyan kell teljesíteni feladatokat, míg a probléma megoldásához ötletekre van szükség), akkor a hierarchikus struktúrák jobban teljesítettek.

„A közösségek hatékonysága legalább annyira – ha nem jobban – függ a résztvevők interakciós hálózatától, mint minden mástól, például kombinált tudás és a tapasztalatok, IQ, készségek stb.” – Alex Pentland, MIT

A szervezeti hálózatelemzés egy egyedülálló lehetőség a vállalat és működésének megértésére. Miért hasznos a szervezeti hálózatelemzés? Először is, szükségünk van arra, hogy tisztázzuk, hogy mit jelent a hasznos. Hasznos az, ami

1. megkönnyíti a döntéseinket

2. javítja a hatékonyságot

3. növeli a változások sebességét és megkönnyíti azok megvalósítását.

1.  Megkönnyíti a döntéseinket

Az ONA leegyszerűsíti a döntéshozatalt, mivel méri a viselkedést és tényeket közöl.

   

Kérdés: Három jelöltünk van egy vezetői pozícióra. Ki a leglegalkalmasabb?

Válasz: A BondWeaver Systems azonosítja azt a személyt, akinek azonos vagy leginkább hasonló a kapcsolati hálója az elvárt kapcsolati hálóhoz képest, akinek legnagyobb a tisztelete a munkatársak között, és aki a legjobban integrálódik a vezetői közösségbe.

Kérdés: Miért lassúak a csoportos döntések?

Válasz: Amikor egy döntés csoportban születik, a csoport általában megreked az első kérdésnél, vagyis a „Mi a helyzet?” kérdésnél. ONA ad egy térképet adatokkal, így a csoport továbbléphet a legfontosabb kérdéshez: „Mit tegyünk?”.

A BondWeaver Systems egy felhő alapú people analítikai rendszer. Azonosítja és vizualizálja a valós struktúrát az emberek között. Az együttműködés jellemzői és a nem megfelelő működés (pl. silók és elégtelen információáramlás) láthatóvá válnak.

  • Előfizetéses rendszer: korlátlan számú felmérés, jelentések és fejlett statisztikák.
  • Interaktív vizualizációs platform: könnyen kezelhető dinamikus felhasználói felület.
  • Adatelemzésen alapuló tájékoztatás: adatok az új típusú döntéshozatalhoz.
 
   

2. Javítja a hatékonyságot

A vállalatok törekvése a szorosabb együttműködés. Ezt a következőkkel próbálják elérni: együttműködés kikényszerítésével sokféle módon, például mátrixrendszerek vagy más formális mechanizmusok alkalmazásával. A munkavállalók azonban gyakran gyorsabb és megfelelőbb kapcsolatokat keresnek, amelyek nem felelnek meg a mesterséges (formális) mechanizmusoknak.

Kérdés: Miért tűnnek el az információk?

Válasz: Az érintett csoportok gyakran silókban vannak. Nincs megfelelően kialakítva A vezetés vagy szervezeti csoportok közötti kapcsolat hierarchiaszintek nincsenek megfelelően kialakítva. Be kell azonosítani azokat a kapcsolatokat, amelyeket a különböző közösségek integrálása érdekében ki kell alakítani.

3. Megnöveli a változtatások sebességét és megkönnyíti azok végrehajtását

Kérdés: Hogyan javíthatjuk egy új ötlet vagy viselkedés elfogadását?

Válasz: A kulcsfontosságú alkalmazottak megfelelő felismerésével és irányításával a változás gyorsabban és szélesebb körben elfogadhatóvá válik. Ez segít kiküszöbölni a kockázatkat és korlátozni a költséges zavarokat, miközben a szervezet igazodni tud az üzleti stratégiához.

A BondWeaver Systems azonosítja a kulcsembereket és információs brókereket, akik segíthetnek az ötletek és magatartásformák elterjesztésében. Feltárja továbbá az elszakadt funkciókat és egyéneket, akikre szükségük van, akiket be kell vonni a közösségekbe.

                                                                                                                                                Sági György

alapító-terméktervező

Bondweaver Hálózatelemző Kft.

http://www.bondweaver.com

Concordia stratégiai partnere



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület