A megtartó CSAPAT

Nem mindegy, hogy egy szervezetet emberek csoportjai vagy valódi csapatok alkotják. Az utóbbi a kulcsa egy szervezet hatékony, sikeres működésének. Gondoljunk csak arra, hogy egy felsővezetői csapat, vagy egy meghatározó szervezeti egység csapata milyen hatással tud lenni a teljes szervezetre. És nem csak a szervezet, hanem az egyén irányába is fontos szerepe van a csapatnak, mert ez az, amely leginkább hatással van egy munkatárs kötődésére, azaz maradási vagy távozási szándékára. Ezért nagyon fontos, hogy valódi csapatok jöjjenek létre, ahol az 1+1 az több mint 2…

Mikor érdemes ezen területen fejleszteni?

  • Amikor jelentős változás áll be a csapat életében, pl.: új vezető jön, változnak a csapattagok, új vagy más feladatot (is) kap a csapat stb.
  • Amikor vezető és csapata között feszültség, félreértés alakul ki.
  • Amikor a csapatban visszatérő konfliktusok vannak.
  • Amikor szeretnénk a csapatunkat önállóvá, önirányítóvá tenni.
  • Amikor a csapatot szeretnénk alakítani és/vagy megerősíteni.
  • Amikor a csapatok között kereszt-funkcionális programokra van szüksége.
  • Amikor a csapat működése és belső folyamatai fejlesztést igényelnek.

Fejlesztési megoldások

Team Coaching

Egy szervezetben közös célokért együtt dolgozó csapat (felsővezetői team, egy szervezeti egység, projekt-team stb.) egészének fejlesztése a belső működés, a gondolatok, érzések és a magatartás szintjén.  A team alapvető jellemzőinek elemzése alapján kikristályosodik a coaching fókusza, s ennek mentén történik a csoport működésének fejlesztése egy bő, specializált team coaching eszköztár segítségével.

Kapcsolódó tudásanyag Megnézem


Ombuds tevékenység, konfliktuskezelés

A szervezeti ombuds állandó jelenléttel egy biztos jelző funkcióként szolgálja a szervezetet, megóvva azt számos kellemetlenségtől (hírnév csorbulása, pénzügyi veszteség stb.) Az ombuds egy minden egységtől független és pártatlan személy, akinek elsődleges célja a szervezeten belüli aggályok, destruktív ismétlődő mintázatok, trendek felszínre hozása, azok kezelése, továbbá a szervezeti folyamatok állandó monitorozása, javítása. Egy biztonságos közeg megteremtése, ahol teljes titoktartásban és informális keretek között segíti a szervezet tagjai által megfogalmazott mintázatok megoldási lehetőségeit feltárni, kiemelt hangsúlyt fektetve az egyenlő bánásmódra.

Kapcsolódó tudásanyag Megnézem


Önirányító csapatok

“Nem számít, milyen üzletágban vagy, ezek a csoportok jelentik a jövőt.”

Jerry Jenkins (Texas Instruments)

A fejlődés és önállóság (autonómia) mind egyéni, mind szervezeti szinten fontos tényezővé vált.  Így egy önirányító csapat a szervezet fejlődését eredményezi. Egy ilyen csapat közegében a dolgozók jobban használják képességeiket, több az ötletük, kezdeményezési hajlandóságuk megnő. Az autonóm csapatok hatása a szervezetre: laposabbá válik a szervezet felépítése, vezetés költsége csökken (időben, pénzben) és a szervezet reagáló képessége növekszik.
A Concordia, a maga által kialakított autonóm munkacsoport modellel támogatja ügyfeleit.

Kapcsolódó tudásanyag Megnézem


Kell egy csapat!

„Nem a pénz, nem a stratégia, nem a technológia, hanem a csapatmunka a versenyképesség legmeghatározóbb tényezője.”

Patrick Lencioni

Az igazi csapatmunka kulcsa, hogy képesek vagyunk-e legyőzni azokat a tulajdonságainkat, amelyek gátolják a másokkal való együttműködést, rombolják a közösséget és széthúzást szülnek.


Kereszt-funkcionális programok

A szervezetben különböző funkciót ellátó csoportok együttműködése határozza meg a termelési folyamat sikerességét, vagyis a termék vagy szolgáltatás előállításának gazdaságosságát, gyorsaságát, zökkenőmentességét is. A kereszt-funkcionális programok a szervezet továbbfejlődését, hatékonyabbá válását, együttműködés-fejlesztését és a teljes rendszerben való gondolkodást segíti elő.

Kapcsolódó tudásanyag Megnézem


DiSC alapú rendszerek

Mindennapi hatékonyságunk kulcsa mi magunk vagyunk. Hogyan kommunikálunk, viselkedünk, reagálunk (vagy éppen nem reagálunk) helyzetekre. Igaz ez vezetőkre és munkatársakra egyaránt. Így kiemelt fontosságúvá válik az önismeret: minél jobban ismerjük az „eszközt” (vagyis saját magunkat), amit folyamatosan „használunk”, annál sikeresebbek tudunk lenni a hétköznapokban. Ebben tudnak segítséget nyújtani az olyan praktikus önismereti eszközök, mint a DiSC, és annak különböző alkalmazásai.

Kapcsolódó tudásanyag Megnézem


Működés- és folyamatfejlesztés

Az emberek általában nem abban nem értenek egyet, hogy hova szeretnének eljutni, hanem abban, hogy hol vannak most. Az eszköztárunkban megtalálható saját fejlesztésű eszközök segítségével objektív tükrön keresztül mutatjuk meg a szervezet működésben előforduló eltéréseket, felesleges folyamatokat, lépéseket. Testre szabott felméréseinkkel támogatjuk az olyan akciókat, fejlesztési eszközöket és folyamatok azonosítását, megvalósítását, amelyek legjobban szolgálják a szervezet aktuális céljait és  a hatékony működés növekedését. 

Kapcsolódó tudásanyag Megnézem


Érdekel ez a terület