Concordia mmm – 2015. június 22.

Ki hajtogatta az ejtőernyődet?
Egy nagyszerű történet Charles Plumb kapitányról (akinek a gépét 75 sikeres bevetés után lelőtték Észak-Vietnam fölött) és a Csapat erejéről.

Vezetőként becsülöd-e, értékeled-e a MI erejét? Fordítasz-e időt arra, hogy köszönetet mondj és kifejezd elismerésedet a csapatod tagjainak? Következetesen kimutatod-e háládat?

Mostanában olvastam egy nagyszerű történetet az Amerikai Haditengerészeti Akadémián végzett Charles Plumb kapitányról, akinek a gépét 75 sikeres bevetés után lelőtték Észak-Vietnam fölött.

Ejtőernyőjével sikeresen földet ért, de elfogták, megkínozták, és 2103 napot töltött egy kis cellában.

A megpróbáltatást túlélve, Charles Plumb megkapta az Ezüst Csillagot, a Bronz Csillagot, egy katonai érdemérmet (Legion of Merit) és két Bíbor Szívet, visszatért Amerikába, és számos alkalommal beszámolt tapasztalatairól, valamint arról, hogy azóta hogyan sikerül megbirkóznia a mindennapok kihívásaival.

Nem sokkal hazatérése után, egy alkalommal, midőn felesége társaságában egy étteremben volt, egy másik asztaltól felállt egy férfi, és asztalukhoz lépve ezt mondta: „Ön Plumb! Ön vadászpilóta volt a Kitty Hawk repülőgép anyahajón Vietnamban. Önt lelőtték!”

Meglepődve azon, hogy felismerték, Plumb megkérdezte: „Hát ezt meg honnan a csodából tudja?”

„Én hajtogattam az ön ejtőernyőjét”, válaszolta a férfi.

Plumb szinte megnémult a meglepetéstől.

A férfi lelkesen kezet rázott vele, majd ezt mondta: „Azt hiszem, működött a dolog!”
Plumb helyeselt: „Pontosan így volt. Ha az ön ernyője nem működött volna, most nem lennék itt.”

Plumbnak nem jött álom a szemére aznap éjszaka, állandóan erre a férfira gondolt.

Vajon hányszor láthattam, miközben még csak oda se köszöntem: “Jó reggelt, hogy van?”, vagy valami hasonlót, hiszen vadászpilóta voltam, ő meg csak egy tengerész.

Plumb végiggondolta, hány hosszú órát tölthetett ez a tengerész egy hosszú fából készült asztalnál a hajó gyomrában rejtőző fülkében, amint gondosan elrendezi az ernyők lepleit, és precízen összehajtogatja az összes ernyő selymét, kezében tartva ezáltal minden alkalommal a sorsát valakinek, akit még csak nem is ismert.

Plumb ezt követően azt is elkezdte felismerni, hogy a valóságos ejtőernyő mellett mentális, érzelmi és spirituális ernyőre is szüksége volt. Mindezeket segítségül hívta a hosszú és fájdalmas megpróbáltatás alatt.

Vezetőként naponta, hetente, havonta hány alkalmat szalasztunk el, hogy köszönetet mondjunk a szervezetben azoknak, akik „hajtogatják az ejtőernyőinket”?

http://www.slideshare.net/TomMathews/aim-for-the-heart-online



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület