Magyar Multi Program, GINOP és VINOP

VINOP GINOP

Cégünk 2019 óta az IFKA minősített szakértője, így támogatást tudunk nyújtani azoknak a cégeknek, akik a Magyar Multi Program („A kiemelt növekedési potenciállal bíró kis- és középvállalkozások azonosítása, felmérése, motiválása, fejlesztési igényeik meghatározása” IFKA felhívás) keretében pályáznak, akik a múltban a GINOP keretében pályáztak, illetve azoknak, akik a jövőben a  VINOP más pályázati forrásait tervezik igénybe venni.

A pályázat megnyerése nem jelent automatikusan támogatást!

Az a cég, amely a GINOP pályázat keretében nyer, nem kap automatikusan támogatást is. A megpályázott pénzösszeg fel van osztva 30-70% arányban, amiből a 30% az önerő, viszont a maradék 70% is az alapértelmezésben (visszatérítendő támogatás). Az akkor válik vissza nem térítendő támogatássá, ha a vállalkozás megfelelően teljesíti a projektet, ÉS az eredményességi célokat is eléri. Ha a cég részben vagy egészben nem éri el ezeket a célokat, akkor a támogatás jelentős részét – szélsőséges esetben az egészét – elbukhatja. Ennek részleteit a felhívás 37-41. oldalai tartalmazzák, amelyet itt lehet letölteni.

Az eredményességi célok esetében 80 pontot lehet gyűjteni, és ezeket alapvetően 4 területen mérik (egyszerűbb vállalkozási forma esetében 3):

  1. Technológiai és szervezeti megújulás végrehajtása (25 pont) – Ide olyan fejlesztések tartoznak, amelyeket külső tanácsadó partnerekkel lehet megvalósítani, többek között pl.: technológiaváltás, szervezetfejlesztés, folyamatok fejlesztése stb.
  2. Foglalkoztatotti létszám alakulása (30 pont) – Itt a létszám szinten tartása még csak 15 pontot ér.
  3. Hozzáadott érték növekedése (10 pont) – Itt mindenképpen szükség van egy jó alapra, vagy növekedésre, mert egyébként 0 pont jár érte.
  4. Üzemi eredmény alakulása (15 pont) – Itt a szinten tartás még csak 8 pontot ér.

Ezekből 41 pontot kell gyűjteni, hogy a teljes összeg (azaz a megpályázott pénz 70%) vissza nem térítendő támogatássá váljon.

Mi jelenthet veszélyt, és mit lehet tenni?

Az eredményességi célok közül az utolsó 3 olyan, ami nagyban függ az aktuális gazdasági környezettől, lehetőségektől. Ha itt kedvezően alakulnak a dolgok, jól teljesítünk, akkor nyert ügyünk van, hiszen ezekből 55 pontot lehet gyűjteni. Ha viszont nem, akkor bajba kerülhetünk, mert könnyedén el lehet bukni ezen pontok felét, és akkor már csak 25-30 pontunk van, amivel a támogatás jelentős része is elvész.

A biztonsági támaszt az első pont jelenti, mivel a gazdasági helyzettől függetlenül lehet – és érdemes is – ilyen fejlesztéseket csinálni. Ha ezeket mind teljesíti egy szervezet, akkor a szükséges pontok bő 60%-át (41-ből 25) már be is gyűjtötte, és mindössze 16-ot kell begyűjtenie a fennmaradó 55-ből, hogy maximális támogatást kaphasson. És tegyük hozzá, hogy az első pont jól kivitelezett fejlesztései – még kedvezőtlen gazdasági környezetben is – pozitív hatással vannak az utolsó 3 pont eredményeire is.

Ha ezek már eleve benne vannak a pályázati anyagban, akkor figyelni kell rá, hogy teljesüljenek is. Ha részben vagy egészben nincsenek benne, akkor sincs gond, mert ilyet saját szakállára is csinálhat a pályázó (tetszőleges partnerrel). Ekkor ugyan saját forrásból kell finanszírozni az adott tanácsadást, fejlesztést, viszont az elszámolható a pontok számításánál, tehát támogatási összeget lehet vele “menteni”.

Mindannyiunk reménye és érdeke, hogy a gazdasági környezet kedvezően alakuljon, ugyanakkor érdemes felkészülni arra is, ha ez nem így lesz. Ahogy a népi mondás tartja: “jobb félni, mint megijedni”, vagy ahogy Cromwell fogalmazott: “Bízzál Istenben, és tartsd szárazon a puskaport!”

Ahol mi segíteni tudunk

Mind a GINOP, mind a VINOP pályázatok esetében fontos szerepe van és lesz a különböző tanácsadási tevékenységeknek. (Az utóbbi tervezete itt érhető el.) Tanácsadási, humán fejlesztési palettánkat a nyitó oldalunkon lehet áttekinteni. Ha pedig valakinek az IFKA szerinti minősített tanácsadás kell, akkor az alábbi szakértői területeken tudunk segítséget nyújtani a hozzánk forduló kis- és középvállalkozásoknak:

  • Az adott vállalkozásra releváns képzési, személyiség- és készségfejlesztő programok kialakítása, képzési terv készítése
  • Munkavállalói értékelési rendszerek (pl.: elkötelezettségi, elégedettségi, teljesítményértékelési rendszerek) kialakítása
  • Vezetői- és menedzsment tanácsadás/fejlesztés

További részletek: https://www.vali.ifka.hu/hu/experts/item/1086

35 éves szervezet- és vezetésfejlesztési tapasztalatunknak köszönhetően – amely a komplex szervezetfejlesztési és kultúraváltási folyamatoktól, egészen a különböző készség- és attitűdfejlesztő programokig terjed – hosszantartó és hatékony megoldást nyújtunk jelenlegi és jövőbeli partnereink részére. Tanácsadóink, trénereink sokoldalú képzettsége, és iparágakon átívelő, változatos tanácsadói és tréneri szakmai tapasztalatok alapján végzik a fejlesztési munkájukat.

Amennyiben kérdése van vagy további információra lenne szüksége kérjük keressen minket a concordia@concordia-od.hu e-mail címen és kollegáink készséggel állnak rendelkezésére.Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület