Település Közösségi Fórum – Zsámbék város jövőképének megalkotása

Szeptemberben közösségi tervezést tartottunk Zsámbék város jövőképének megalkotására.

A Település Közösségi Fórum lényegében szuverén személyek gyülekezete, akik képesek és hajlandóak a település sorsával kapcsolatban felelősen gondolkodni és cselekedni. Egy adott település lakosaiból álló olyan összejövetel, ahol a jelenlévők a település valamilyen meghatározó, aktuálisan megoldandó kihívásával, vagy a településük jövőjét érintő témákkal foglalkoznak, konstruktív, eredményorientált formában.

A TKF módszer, ez esetben a Zsámbéki Közösségi Fórum előnye, hogy a település életét nagymértékben befolyásoló dokumentum tartalmát – a város jövőképét – ne csak a testületi tagok elképzelései határozzák meg, hanem az itt élő családok, helyi vállalkozók és intézményvezetők ötletei, gondolatai is bekerülhessenek, egy tartalmas közös tervezési folyamat mentén.

Következzen alább, illusztráció gyanánt, az esemény meghirdetésének címoldala, egy részlet a Zsámbéki Polgár októberi számában megjelent részletes beszámolóból, továbbá néhány résztvevői értékelés, és egy élőkép a programról…!

Részlet – a Zsámbéki Polgár októberi számából

„Üljön be most Ön a polgármesteri székbe, és hozzon döntéseket a városfejlesztési ügyekben!” – felhívással invitálta Zsámbék város polgárait Horváth László polgármester, szeptember 19-re és 20-ra a Zsámbéki Művelődési Házba. A másfél napos, hétvégi közösségi tervezési programon jelentkezés alapján vehettek részt az érdeklődők. Az esemény a város egyik legfontosabb városfejlesztési fóruma volt, ahol Zsámbék jövőképét közösen alakították ki. A Concordia Szervezet- és Vezetésfejlesztési Kft. tanácsadóinak vezetésével moderált programon hatvan résztvevővel, különféle témakörökben és csoportokban folyt a munka. A program eseményei a Facebook „Zsámbék 2030” csoportoldalon folyamatosan követhetőek voltak, ahol bőséges kép- és videó anyag is található az eseményről.

Zsámbék Város Önkormányzata megkezdte a város jövőképének kidolgozását. Fontosnak tartották, hogy a település életét nagymértékben befolyásoló dokumentum ne csak a testületi tagok ötletei alapján kerüljön meghatározásra, hanem az itt élő családokkal, helyi vállalkozókkal és intézményvezetőkkel közösen. Ezért a program összefogója, Marthi Zsuzsa és a képviselő-testület tagjai, másfél napos „alkotómunkára” hívták a zsámbéki polgárokat. A fórum a kora reggeli órákban kezdődött, amely során dr. Menyhárt Kata, Pataki Sándor és Szilágyi Tamás Benedek, a Concordia Szervezet- és Vezetésfejlesztési Kft. tanácsadói és vezető munkatársai irányították a közösségi tervezést.

(…) A nap második felében dolgozták ki a jelenlévők, az egyéni elképzelések szintézise alapján, a város 2015-re megfogalmazott, vágyott jövőképét. A második napon tematikus csoportokban folyt tovább a munka. Az első nap ötleteit alakították át konkrét projektötletekké a jelenlévők, és meg kellett határozniuk az önkormányzati ciklusban reálisan megvalósítandó feladatokat, részletes cselekvési tervvel konkretizálva. A megvalósításhoz számos ötlet gyűlt össze, majd a csoportok választott „szószólói” beszámoltak a javaslataikról. Ekkor több területen vita is kialakult, de végül a jelenlévők megtalálták a többség által elfogadható konszenzust. Több előadó bemutatóját nagy elismerés és vastaps követte. A munka igen jó hangulatban folyt, végeredményképpen rengeteg javaslat került rendszerezve feldolgozásra. (…)

Szüret – a résztvevői véleményekből

„Sikeresnek gondolom, hogy sokféle ember részt vett, és megosztotta álmait. A sokféleség erősít.”

„Jól irányított tematika segítette az együttgondolkodásunkat, hogy ennyi embernél el lehetett érni, hogy konszenzus legyen a célok tekintetében.”

 „Közösség formálódott. Aktívak voltak a résztvevők, sikerült közös célokat kialakítani, és konkrét feladatokat meghatározni.”

„Teljes siker! Van tematikus, közösségi jövőkép. Jó volt!”

„Jó volt az együttgondolkodás, együttlét, közösségépítés, kirajzolódott egy haladási irány.”

„Együttműködés, együtt alkotás összefogás egy közös cél érdekében.”

„Nyitottak voltunk, egymás véleménye számított, megismertük egymás gondolatait, szándékát.”

„Jó volt a kreatív ötletelés, aztán a rendszerbe foglalás, rangsorolás, az ötletek cselekvési tervbe foglalása.”

„Közös gondolkodás, közös munka. Hidat vert az önkormányzat és a lakosság között.”

„Politikamentes együttműködés, célirányos csoportmunka a közös cél érdekében.”



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület