Több együttműködés, kevesebb energia

Február elején megint az a megtiszteltetés ért, hogy beszélhettem a PP Konferenciaközpont „Csapatépítési trendek – 2023” konferenciáján, amely hívó gondolata az „építs válságban is nyerő csapatot” volt. A „nyerő csapat” kifejezésről az együttműködés szóra asszociáltam, míg a válság szóhoz meg az energia jutott az eszembe elsőre. Innen jött az előadásom címe: Több együttműködés, kevesebb energia.

Egyrészt, Alex Pentland, az MIT professzora szerint: „A közösségek hatékonysága a tagok interakciós hálózatától nagyobb mértékben függ, mint minden egyéb mástól együttvéve: tapasztalat, IQ, képességek, tudás stb.” Vagyis a kapcsolódások jelentik a kulcsot, amit meg – többek között – a csapatok építésével lehet erősíteni.

Másrészt, itt van nekünk egy covid alapokra „épített” háború, amelyek együtt rendkívül megbolygatták világunkat. Az ellátási láncok recsegnek, ropognak, az infláció az energiaárakkal karöltve az egekbe szökött. A válság nem mindig a barátunk, de vannak kétségtelen előnyei is. Növeli a kreativitásunkat, megtanulunk teljesen új szemszögből látni dolgokat, átkeretezni a körülöttünk lévő jelenségeket. Illetve ilyenkor sokkal nyitottabbak vagyunk a változásra, egyéni és szervezeti szinten egyaránt. Amikor a csapatunkat építjük, akkor ezeket érdemes kihasználunk.

Ilyenkor megléphetünk olyan dolgokat, amelyeket esetleg halogattunk, és a csapatunk tudatos fejlesztésével elkerülhetünk olyan eseményeket is, amelyek a megjelenésük pillanatában már nagyon fájdalmasak, úgy, mint a motiválatlanság, az elégedettlenség, a magas fluktuáció, az elharapódzott konfliktusok és ezek társai.

Előadásomban a miértek mellett a hogyanokról is beszéltem, az energiatakarékosságról, a konkrét célokról és arról, hogy érdemes időnként a funkcionális csapat határain is túllépni.

Összességében a célom volt ráirányítani a figyelmet arra, hogy:

  1. Nem az az igazi csapatépítés, ha elmegyünk sörözni, bográcsozni stb. (ennek is megvan a maga helye), …
    … hanem az, ha valódi problémákat, kihívásokat küzdünk le közösen.
  2. Nem akkor kell csapatot építeni, amikor gond van, amikor már fáj (mert az rengeteg energia), …
    … hanem megelőző jelleggel: you don’t have to be sick, to get better.
  3. A csapatépítés nem olyan valami, amit évente 1x, 2x csinálunk, …
    … hanem folyamatosan foglalkozunk vele.

Nem is tudunk másképp tenni, hiszen minden egyes cselekedetünk vagy tétlenségünk (különösen vezetőként) befolyásolja a csapat egységét. Ha jól csináljuk, akkor ez tudatosan történik, pozitív irányba…

 

A cikket írta: Kosztra Balázs
Vezető tanácsadó, tréner, a Concordia Kft. ügyvezető partnere

Az előadásról készült felvételek itt találhatóak!

Rövid videó anyag

Hosszabb videó anyag



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület