Stratégiai partnerség a Concordia és a BondWeaver között

Sági György (jobb), Kosztra Balázs (bal)

Az információ és technológia vezérelte világunk változásaival párhuzamosan a szervezetek életében is egyre fontosabb az adat alapú szemléletmód. A kezdetekben olyan egyszerű adatok voltak a fókuszban, mint dolgozói létszám, termelési mennyiség, termelékenység, bevétel, profit stb. Az évezred elején a Google ismerte fel, hogy az egy témához kapcsolódó nagy mennyiségű adat is komoly jelentőséggel bír, beindítva ezzel a „big data” korszakát a szervezeti döntéshozatalban. A mérés és ez által a fókuszba kerülés szempontjából a legújabb – jelenlétét tekintve meg talán a legősibb – adat a kapcsolati világ, a szervezeti hálózatok mérése és elemzése.

Minden szervezetnek van egy formális felépítése és működése, és van egy „valódi” felépítése és működése is, ahogyan valójában történnek a dolgok. A kettő időnként jelentősen eltérhet egymástól. Egy szervezet eredményességét, hatékony működését az utóbbi határozza meg, amelynek kisebb vagy nagyobb része nem látható, mert informális módon történik.

A stratégia együttműködésről

A fenti gyakorlati tapasztalat inspirálta a BondWeaver és a Concordia stratégiai együttműködését, mivel hiszünk abban, hogy minél inkább a valódi történésekkel tudunk foglalkozni, annál hatékonyabban tudjuk fejleszteni a szervezeteket. A szervezeti hálózatelemzés (ONA – Organizational Network Analysis) a nagy és összetett rendszereket – minimum 50-100 fős szervezetektől egészen a több ezer főig terjedőkig – tudja plasztikusan megjeleníteni, egyfajta térképet rajzolva a valódi működésükről (információáramlás, munkakapcsolatok, bizalom stb.).

A szervezeti hálózatelemzés tudást a BondWeaver biztosítja, amely egy magyar alapítású és a luxembourgi start-up ökoszisztémába is bekerült cég. Vezetője, Sági György és csapata több évtizedes hálózatelemzéshez kapcsolódó kutatási és alkalmazási tapasztalattal rendelkezik. Míg a fejlesztéshez a hátteret, a szakma egyik bölcsőjének számító, majd négy évtizedes múltra visszatekintő Concordia szakmai csapata adja Kosztra Balázs vezetésével.

Miért fontos ez az együttműködés?

Az ember egy társas lény, és gyakorlatilag mindent a kapcsolataink, a kapcsolódásaink határoznak meg. Különösen igaz ez a szervezetekben való létezésre:

“A közösségek hatékonysága a tagok interakciós hálózatától nagyobb mértékben függ, mint minden egyéb mástól együttvéve: tapasztalat, IQ, képességek, hozzáállás stb.”

Alex Pentland (MIT) / How Social Networks Can Make Us Smarter

Ma már nagyon jól lehet mérni a formális struktúrák (pl. szervezeti diagram) mögött lévő informális struktúrákat. És nem is annyira az a kérdés, hogy mérjük-e ennek a hálózatnak a tulajdonságait, hanem az, hogy mikor kezdjük el mérni, és mit kezdünk az adatokkal. Egy régi szlogennel élve: aki kimarad, az lemarad…

Arra tudunk célzottan hatni, amit érzékelünk, amit valamilyen módon meg tudunk „fogni”, meg tudjuk „mérni”. Ha az informális világot is meg tudjuk jeleníteni, akkor szükség esetén célzottan be is tudunk avatkozni. Ez a világ rendkívül sok információt hordoz: a folyamatokról, a kommunikációról, az információáramlásról, a vezetők teljesítményéről, a különböző kulcsszerepekről (amiből több különböző is van), a lemorzsolódás veszélyéről stb. És ezek az információk mind lefordíthatók eredményekre, hatékonyságra, vagyis egy szervezet működése szempontjából kritikus tényezőkre.

Más-más utakon és tapasztalatokon, de egy közös hiten és célokon nyugvó, inspiráló együttműködés jött létre a Concordia és a BondWeaver között: szolgáltatásaink összekapcsolásával, egymásra épülésével az ügyfeleink számára láthatóvá válik működésük informális világa is, ÉS professzionális, célzott támogatást tudunk adni a felmerülő hiányosságok felszámolásához, így az ügyfeleink a méréssel együtt szervezeti adaptációt is kapnak.

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület