Mentál wellness pandémia idején

reziliencia

A jelenlegi helyzet kibillenthet minket a „megszokott medrünkből”.

A karantén bevezetése óta megnőtt a szorongáscsökkentők, az altatók, az antidepresszánsok fogyasztása, növekedett az öngyilkossági fantáziákkal küzdők száma, az alkohol fogyasztás és a családon belüli erőszak (külföldi kutatási adatok alapján).

Wendler Patrícia cikke

Amikor felmerül az a kérdés, hogy mit tehetünk lelki egyensúlyunk érdekében pandémia idején, részben ugyanazt tudom mondani, mint a járvány előtt. Kiinduló pontom az önismeret. Nincsenek általános receptek, pirulák. Magunknak kell megtalálni mi okoz örömöt, nehézséget, miben kell fejlődni. Az önismeret nem mindig fáklyás menet és nem érdemes spórolni magunkkal az úton, hogy felfedezzük önmagunkat.

A jelenlegi helyzet tisztulási lehetőség lehet, hogy megérezzük, mi a fontos, mi a lényeg. Metaforikusan feltesszük magunknak azt a kérdést: jó „buszon ülünk”-e, jó-e az irány, vagy inkább át kellene szállni. Vagy most jobb lenne, ha várakoznánk. Hallgassunk a megérzéseinkre, legyünk önmagunk jó barátja!

A pszichológia egy régi témája kap most nagyobb figyelmet: a reziliencia.

Lényegében azt a tulajdonságot vagy helyesebben képességet jelöli, hogy az ember gyorsan vissza tudja nyerni eredeti, jó állapotát testi-lelki szenvedés, illetve nehéz élethelyzetek átélése után.

Képben megjelenítve a reziliencia olyan, mint a „kelj fel jancsi” játék, vagy mint amikor kibillen a vitorla. Miként állok vissza középre, hogyan tudom visszahozni az egyensúlyi állapotot.

Ez is önreflexió. Miként viszonyultam a változáshoz tavasszal: hogy reagáltam a karanténra, milyen viselkedéseket vittem túlzásba, mi adott erőt, mivel töltődtem fel, mivel tudtam kikapcsolódni, milyen képességeimet tudtam használni stresszhelyzetben is. Érdemes levonni a tanulságokat.

Néhány hasznos szempont reziliencia képességünk megerősítésére:

1.     Stresszkezelés gyakorlása

A legjobb teljesítmény, ötletek, reakciók akkor születnek, ha meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat. A stresszkezelés egy sokat kutatott formája az autogén tréning – relaxációs technika, amellyel teljes testi és lelki ellazulás érhető el, segíti a szervezet természetes öngyógyító folyamatait, lehet a meditáció előszobája.  Hasznosak a légzés technikák, a mozgás, a tánc, 1 óra sétának már rengeteg jótékony hatása van a mindennapokra, a jóga testi és lelki síkon egyaránt gyógyít. A feltöltődés, az én idő és az egészséges örömök támogatják a regenerálódást.

2.     Szociális hálózat megerősítése

Merjük megosztani nehézségeinket hozzátartozóinkkal, barátainkkal, kérjünk segítséget, támaszkodjunk a szociális-hálónkra. Az elfogadó meghallgatás gyógyító erejű. Önmagunk és közösségünk „egész-sége” érdekében törekedjünk arra, hogy amennyi nehézséget megosztunk, legalább annyi sikert, örömöt, pozitívumot is. Az egyszerű örömök is jelentőség teljesek, pl. jót főztem, hálásak voltak a gyerekek. A hála jót tesz. Miért vagyok én hálás ma? Megelégedettséget ad, megszabadíthat az irracionális elvárásoktól.

3.     Konstruktív problémamegoldás

Amikor problémába ütközünk, elemezzük konstruktívan: mit tudunk befolyásolni, mit nem.

A probléma megoldó attitűd hasznos: mi a cél? mit szeretnék csinálni, mit kell ahhoz tenni, hogy elérjem? Hiszek az egyszerűségben és a nyugalomban, az egészség megőrzése, az egyensúly megtalálása érdekében. Felesleges túlbonyolítani a dolgokat. Természetesen vannak döccenők, bukkanók az úton, van, hogy nem tudjuk „megúszni” az érzelmi kilengéseket. Álljunk meg, buzdítsuk magunkat, hogy menni fog és fogadjuk el, hogy az alkalmazkodás, most nekünk is nehéz. Ez emberi. Nem vagyunk terminátorok. Jogunk van elkeseredni, szomorúnak, fáradtnak lenni.  Fogadjuk el, és bízzunk benne, hogy elmúlik, felülkerekedünk.

4.     Önbizalom

Hit abban, hogy meg fogom, meg tudom oldani. A remény, a bizalom önmagamban és az ismeretségi körömben, erőt ad. A kételyek, a félelmek, a szorongás „elsorvasztják a csontokat” a Biblia szerint, lehoznak az életről – ahogy a szleng fogalmaz -, feneketlen kútba taszítanak érzelmileg, tétlenségre késztetnek. Bízni kell a megérzéseinkben, mi igen, mi nem, mit szeretnék, mit nem és magabiztos határozottsággal, barátságos tárgyilagossággal kiállni érte. Ha egyedül nem megy vagy én nem tudom, akkor kitől fogok segítséget kérni, ki ért hozzá. Amit nem szeretnénk, azt érdemes vállalni, tartani a határokat. 

5.     Optimizmus

Amikor arról gondolkodunk, hogy mi az, amit nagyon szeretnénk, akkor jön képbe az optimizmus, a termékeny reménység. Fantáziában, vizualizációban megteremteni a vágyott célt, igényt, szükségletet. Ne ostorozzuk magunkat negatív gondolatokkal!

6.     Testi stabilitás

Mindennek az alapja a fiziológiai stabilitás, a kedves öngondoskodás, a pandémiától függetlenül. Ha szomjas vagyok iszom – érdemes nagyon sok vizet inni -, ha fáradt, pihenek, figyelek a testem jelzéseire. Lehetőleg hasonló időpontokban étkezem, fekszem le, kelek fel. Ez ne legyen stressz faktor a testnek. Ezzel elérhető egyfajta stabilitás és ritmus.

7.     Lelki stabilitás

Az egyensúly alapja a jelenlét: nem a múlton bánkódunk, nem a jövőtől szorongunk. Gyakorlásképpen jó megállni egy pillanatra, mély levegőt venni és vizualizálni (alaposan megfigyelni) a környezetünket.

A bizonytalanság tűrésünk van próbára téve. Sokaknak nehéz tervezni a munkáját, a bevételeit. Megnyugtató lehet, ha reggelente végig gondoljuk, mit szeretnénk elérni és este végig vesszük, mit sikerült ebből megoldani, mi maradt a következő napokra. Ha leírjuk, talán könnyebben el tudjuk ereszteni, nem zavarja meg az pihenésünket.

Erőgyűjtésképpen, érdemes olvasni. Felnőttnek, gyereknek egyaránt tanulságokat adnak a mesék, mítoszok. Például erősítik a hitet, hogy a céljaink elérése során az életben is kapunk támogatást, jelet, számíthatunk segítségre.

 

A szerző Wendler Patrícia: pszichológus, coach, szervezet és vezetésfejlesztési tanácsadó vagyok 20+ éve. Egyének, csapatok, szervezetek fejlődéstörténete motivál. Kiképzett autogén tréner és pszichodramatista.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel:

Érdekel ez a terület