Csapatépítés és Outdoor

Csapatépítés és outdoor

Senki számára nem mindegy, hogy milyen munkahelyi teamben dolgozik. A vezetőknek azért, mert a jó csapat szinte minden munka során felmerülő nehézséget le tud küzdeni, a nem vezetők számára pedig azért, mert nem mindegy, hogy nap, mint nap hogyan érzi magát a munkahelyén.

Sörözés, vagy közös célok meghatározása?

Minden csapat különböző személyiségekből áll, eltérő tapasztalatokkal, elvárásokkal, képességekkel. (Erről további érdekességek találhatók a Thomas DiSC termékünknél.) A jó csapat igen ritkán alakul ki önmagától, ennek érdekében mindig tenni kell. Van, amikor ez spontán megtörténik, de a legtöbb esetben tudatos erőfeszítéseket igényel.

Embereknek egy halmazát akkor nevezhetjük csapatnak (team-nek), ha három feltételnek mindenképpen megfelel:

 • Van közös céljuk
 • Ezt szolgáló, egymáshoz kapcsolódó tevékenységük
 • Létezik kommunikáció közöttük

Egy valódi csapatépítő program akkor hoz hasznot, ha a három közül valamelyikben (akár többen is) előrelépést tud elérni.

A módszerek nagyon változatosak lehetnek, a sörözéstől az outdoor programon át a csapat életét meghatározó kérdések közös átgondolásáig. Mindegyik módszernek megvan a maga előnye és hátránya is.

De mikor, melyik területtel érdemes foglalkozni, és milyen módszerrel?

Ez már komoly szakmai kérdés, ezt érdemes szakember bevonásával átgondolni. Ehhez tudunk segítséget adni, közel 30 év tapasztalata alapján.

OUTDOOR PROGRAMOK – Tréning a természetben

Az „outdoor programok” ma már egy gyűjtő fogalom, nagyon sokféle programfajtával találkozhatunk ilyen elnevezéssel.

Mi egy módszernek tekintjük, aminek nagyon sok előnye van:
 • Szép környezetben, a friss levegőn mozoghatnak a résztvevők
 • Érdekes, izgalmas élményeket tud nyújtani
 • A természeti környezetben az emberek könnyebben bevonódnak a feladatokba
 • A résztvevők megnyilatkozásai és a csoportdinamikák spontán megmutatkoznak
 • Az élmények feldolgozásánál az itt és most átélt élményekből tudunk kiindulni
 • A természet adta metaforák nagyon jól használhatók a hétköznapi élet jelenségeire (pl.: sziklára felmászni – kiemelkedő teljesítményt elérni; térképpel eljutni valahova – döntéseket hozni; felkészülni előzetesen egy feladat megoldására – üzleti tervet készíteni stb.)

A Concordia törekszik rá, hogy biztosítsa a sokszínű programokat az ügyfelei számára, ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy három alapvető csoportra bontsuk programjainkat.

 1. A klasszikus tréningekhez hasonló, a természetben megvalósuló outdoor tréningjeink nem csak a szabadban szerzett élményekről szólnak, hanem azok feldolgozásáról, a szervezetre vonatkozó tanulságok levonásáról, és átfordításáról a mindennapi életre.
 2. A csapatkaland programok közé azok az események tartoznak, amelyeknek elsősorban az élményszerzés, a jó hangulatú együttlét a célja. Ezek lehetnek játékos vetélkedések, kalandozások hegyen és vízen gyalogosan vagy négy keréken, a csapatnak közös élményt nyújtó izgalmas programok.
 3. Az “adrenalin fokozó” programok, ahol az extrém helyzetek megélése a cél. A rendkívüli helyzeteknek erős összekovácsoló erejük van csoport szinten, és fokozzák az egyéni önismeretet is.
Mire érdemes használni?

Elterjedt az a vélekedés, hogy az outdoor módszer a csapatépítő programoknál használatos. Mi nagyon gyakran használunk outdoor feladatokat egyéb programokon is (pl.: vezetésfejlesztés, együttműködés fejlesztés), egyrészt a program színesebbé tétele miatt, másrészt minden gyakorlatunkat úgy állítjuk össze, hogy van valamilyen üzenete, ami kapcsolható bizonyos témákhoz. Ha a program fő célját egy kinti gyakorlat kapcsán átélt élménnyel össze lehet kötni, akkor nagyon sokat segít az adott téma pontos értelmezésében, részleteinek kidolgozásában.

Ezt a hatást akkor tudjuk a célok szolgálatába állítani, ha jól választjuk meg a feladatot, és a végrehajtásnál megélt tapasztalatokat kellő hozzáértéssel tudjuk összegyűjtetni a résztvevőkkel.

További kapcsolódó témák és szolgáltatások:

Team coaching

Együttműködés fejlesztéseTetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel: