DiSC alapú rendszerek

DISC rendszerek

Mi a DiSC és mi nem?

Ha jól belegondolsz, biztosan Neked is van egy bejáratott tipológiád, amit használsz az emberekre, akikkel kapcsolatot tartasz. Egyszerűen azért, hogy előre jelezhesd mások viselkedését. Ennek egy nagyon sokat kutatott, rengeteg tudományos tapasztalattal alátámasztott változata a DiSC.

A DISC a megfigyelhető viselkedés nyelve.

Egy olyan általános séma, amivel az emberek közötti viselkedéses különbségek jól leírhatók, magyarázhatók és kezelhetők. És miért a viselkedés? Mert a karakterisztikus viselkedéses jellemzők rendkívül egyszerűen megfigyelhetők mindennapi tevékenységünk során. Könnyen elsajátítható ezek felismerése, így bárki kezébe jól használható eszközt ad az interperszonális kapcsolatok menedzselésében.

Azt vizsgálja, hogy hogyan reagál egy-egy személy a felmerülő problémákra, illetve hogyan oldja meg azokat (D). Hogyan teremt kapcsolatot, hogyan reagál másokra, hogyan van befolyással (I); hogy milyen tempóban szeret működni, hogyan reagál a környezet ritmusára (S) és hogy mennyire strukturált, szabálykövető (C).

Mindannyiunkban meg van mind a négy DISC viselkedési stílus. Egyéni stílusunkat az határozza meg, hogy ezek milyen arányban keverednek egymással a megjelenő viselkedésünkben. 

A sikeresség (magánéleti és munkahelyi egyaránt) záloga, hogy:

1. Ismerd önmagad, a saját reakcióid 2. Ismerd az erősségeid és gyenge pontjaid, ill. ezek hatását 3. Képes legyél felmérni a helyzetet és adaptálni a viselkedésed

A DISC nem 

 • Egy személy intelligenciájának a fokmérője
 • Egy személy értékeinek mutatószáma
 • A készségek és tapasztalatok fokmérője
 • Iskolai végzettség/képzettség fokmérője

Mire jó? Hogyan használjuk?

A DiSC visszajelzés előnyei: 

 • Megerősíti azokat a viselkedésformákat, melyeknek tudatában vagy.
 • Feltárja azokat a viselkedésformákat, melyeknek mások tudatában vannak, de te esetleg nem.
 • Feltárja az eredményes működést elősegítő viselkedésformákat.

Eredmények és módszerek:

Egyéni  

 • Egyéni használatától várható, hogy hatékonyabbá válik a személyes kommunikáció a munkában és a magánéletben egyaránt. Különösen fontos, ha valakinek a munkája középpontjában a többi ember áll. Ilyenek elsősorban a vezetők, az összekötő emberek, akik ügyfélkapcsolatokat ápolnak, értékesítenek, tárgyalásokat vezetnek.

Módszerek: felméréssel egybekötött egyéni visszajelzés, és igény esetén erre épülő személyes coaching folyamat. 

Csapatban 

 • Egyéni kommunikáció hatékonyságának fejlődése
 • A csapatban rejlő erősségek és fejlesztendők megértése. Egyéni hozzájárulások értékelése, stílusbeli hiányok, eltolódások kiegyenlítése. 
 • Sokszínűség előnyeinek felismerése és eredményes használata
 • Együttműködés javulása, konfliktusok csökkenése, csapat hangulat emelkedése

Módszerek: Működésfejlesztő workshop a kommunikáció, az együttműködés és a belső folyamatok fejlesztésére, ahol a részvevő csapat többek között megismeri tagjai DISC profilját és ennek hasznosítását. Csapatépítő tréning, ahol a játékos gyakorlatok elmélyítése feldolgozása történhet DISC alapokon, szintén a módszertan és a résztvevők stílusának megismerése után. Team-coaching: A csapat fejlesztése mindennapi munkahelyi élethelyzetek elemzésével és átdolgozásával. 

Szervezetben

 • Minden munkakörben a megfelelő Tehetség nyújt maximális teljesítményt
 • Vezetők eszköztára bűvül a motiválásra, teljesítménymenedzsmentre, emberek megtartására
 • A szervezeti kultúrát belső „ügyfélbarát” kommunikáció jellemzi, emelkedik a hangulat és a hatékonyság is. Csökken a felesleges feszültség.
 • Részegységek közötti együttműködés javulása
 • Változási folyamatok hatékonyabb támogatása

Módszerek: DiSC alapú rendszerek bevezetése a HR munkájában (toborzás/kiválasztás, teljesítményértékelés, karriermenedzsment, munkavállalói élmény); DISC alapú vezetőképzés: a vezetők minden tevékenységüket kommunikáción keresztül valósítják meg más emberek felé. Sokszor hiába a sok vezetéselméleti tudás, ha a megvalósítás nem sikerül. Csapatok és munkatársak bevezetése a DISC használatába, kommunikációs tudatosságuk erősítése önismereti tréningek keretében. Változások kommunikációs stratégiájának kidolgozása.

Milyen DiSC alapú rendszereket kínálunk?

A Concordia munkatársai a TTI Success Insight és a Thomas International termékeinek használatában szereztek képzettséget, így elsősorban ezeket használjuk.

Egyéni és csapat DISC profil felmérések és visszajelzés:

 • TTI Success Insight online kérdőíve és riportja: A kérdőív alapján a riport megmutatja a személy természetes és felvett – vagyis a feltételezett elvárásoknak megfelelő – stílusát. Ezek alapján beszél általános jellemzőkről, érték a szervezet számára, hogyan érdemes vele illetve neki másokkal kommunikálni, milyen számára az ideális környezet, mi a motiváló, mik a kihívások stb.
 • Thomas International: online kérdőíve és riportja: A kérdőív alapján a riport megmutatja a személy természetes stílusát, „work mask”-ját, és azt a stílust, amit stressz esetén, nyomás alatt mutat. Ezek alapján beszél karakterisztikáról, ideális munkáról, motivációról és értékéről egy szervezet számára. 

Egyéni és csapat Talent Insight felmérések és visszajelzések: ez a riport a viselkedést és a motivátorokat ötvözi, mely segít összerakni egy egyén cselekedeteinek „hogyanját” és „miértjét”. Ezt a riportot világszerte a következőkre használják: Alkalmazottak elkötelezése és coachingja; Vezetés és kommunikáció; Hatékony munkakörnyezet megteremtése; Kiválasztás/toborzás

Egyéni  TriMetrix® DNA felmérések és visszajelzések: ez a riport a viselkedést, a motivátorokat és a kompetenciákat ötvözi, melyek leírják egy kiváló teljesítmény “hogyan”, “miért” és “mi” pontját. Ezt az riportot világszerte a következőkre használják: A tehetség hatékony fejlesztése; Munkakör sikeres betöltésére való megfelelés.

Bővebben a DiSC-ről

 Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel: