Működésfejlesztés

Működésfejlesztés
Tapasztalatmegosztó és működésfejlesztő műhelymunkák

Egy ilyen program nem csak önmagában egy 1-2 napos műhelymunka, hanem egy felépített folyamat, aminek a műhelymunka „csak” egy eleme. Az előtt és után is fontos lépések vannak.

A folyamat egyszerű áttekintése

  1. Helyzetfeltárás: Az emberek általában nem abban nem értenek egyet, hogy hova szeretnének eljutni, hanem abban, hogy hol vannak most.
  2. Visszajelzés és célok közös kijelölése: Egymás meghallgatása és megértése, a közös látásmód kialakítása érdekében, és ennek alapján célok meghatározása.
  3. Beavatkozás a cél elérésének érdekében: Olyan akciók, fejlesztési eszközök és folyamatok azonosítása és megvalósítása, amelyek legjobban szolgálják az aktuális cél(oka)t.

Mi is történik a folyamat során?

Helyzetfeltárás

Tükörből nagyon sokféle van. A cél az, hogy olyat használjunk, ami a legpontosabban és a résztvevők számára a legelfogadhatóbb módon tükrözi vissza az aktuális helyzetet. Eszköztárunkban vannak saját fejlesztésű eszközök, tudunk teljesen testre szabott felmérést készíteni, illetve partnereinket keresztül speciális helyzetekhez illeszkedő „célszerszámokat” is alkalmazunk.

Visszajelzés és célkijelölés

A tükörbe nem elég belenézni, látni is kell benne a részleteket, illetve azokat meg is kell érteni, el is kell fogadni. Majd ezek alapján célokat kell meghatározni. Különösen az utóbbi kettő miatt ez időigényes, ezért általában egy kétnapos programot javaslunk erre. A megértésről, elfogadásról, célok kitűzéséről pedig tapasztalt tanácsadóink által összerakott és facilitált folyamat gondoskodik.

Beavatkozás

Ha már megvan, hogy honnan, hová szeretnénk eljutni, akkor számos lehetséges beavatkozás adódik a személyes fejlesztéstől, a készségfejlesztésen át, a rendszerek és csoportok fejlesztéséig. A teljesség igénye nélkül, mi most az utóbbiból mutatunk be hármat röviden:

  • Együttműködésfejlesztés – Egy adott csapaton, szervezeti egységen belül. Eredménye: jobb légkör, transzparensebb működés, kevesebb stressz és nagyobb elköteleződés és motiváció a munkatársak részére/ről.
  • Kereszt-funkcionális fejlesztés – Csapatok, szervezeti egységek között. Eredménye: a saját érdekeiket védő és egymással harcoló „kiskirályságok” helyett, érdemi együttműködés a magasabb célokért, a hatékonyság növekedése.
  • Folyamatfejlesztés – Szervezeten belül és azok között. Eredménye: a szolgáltatói attitűd erősödése (belső szolgáltató és vevő kapcsolatok), a veszteségek, a pazarlás csökkentése (idő, pénz, eszközök, emberek stb.), ezáltal a hatékonyság növelése. Életszerű specializáció, vagyis annak elkerülése, hogy mindig „egyszemélyes hadsereg”, ”a szaki” oldja meg az összes problémát.
Kapcsolodó témák és szolgáltatások

Együttműködés fejlesztés 
Szervezeti ombuds 
Team CoachingTetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel: